maanantai 19. lokakuuta 2015

Muistiinpanoja

Edellistä blogiviestiä kirjoittaessa tuli selväksi että parannettavaa on. Nimittäin muistiinpanoissa. Oluista ja jopa sahdista on aina ollut jonkinlainen resepti raaka-aineineen, lämpötiloineen ja aikoineen useinmiten paperilla, mutta joskus myös tietokoneella tai muistissa. Muistiinpanot prossessin aikana on tullut tehtyä joko tähän reseptilappuseen tai muuhun saatavissa olleeseen ainakin osittain vaaleaan paperiin. Esim. auki revittyjä kirjekuoria, kastuneita A4-arkkeja ja sanomalehden marginaaleja on tullut hyödynnettyä.
Tämä olisi varmasti toimiva systeemi jos muistaisi kirjoittaa ylös vähintään jotain selventävää tekstiä pelkän kellonajan ja esim. ominaispainon lisäksi. Nämä lappuset on usein myös laadittu sillä periaatteella että "kirjoitan sitten heti huomenna puhtaaksi". Jos näin toimisi olisi varmasti muistissa joka koukeron merkitys ja ongelmaa ei oikeastaan olisi. Paha tapa kuitenkin on laittaa lappu vaan sivuun kun vierre on käymisastiassa ja pannut ja kannut on pesty. Joskus tätä lappua on sitten haettu muun roskapostin joukosta paperinkeräyspinosta ja ihmetelty että mitä tässäkin on mahdettu ajatella.
IMGP8276.jpgRudin mittausta ja muistiinpanoja.

Totuus kuitenkin on, että jos panemistaan haluaa kehittää ja kokemuksista saada maksimaalisen hyödyn on muistiinpanojen oltava helposti verrattavissa panosta panoon. Tähän keksin kaksi ratkaisua, joilla molemmilla on vahvuutensa:

  1. Tietokanta, johon kirjaan joko suoraan tai "seuraavana päivänä" tarkat tiedon prosessin kulusta. Käytännön sovellus joko excel tai joku valmis ohjelmisto. Vahvuutena tällä ratkaisulla olisi helppo vertailu eri panojen välillä ja standardi muotoilu. Lisäksi voisi käyttää ohjelmistossa olevia laskureita reaaliajassa kun esimerkiksi hyötysuhde onkin eri kun oletetty ja vierrettä on keitossa eri määrä kun oletettu. Pahin ongelma on se että keittiössä pitäisi olla koko ajan auki oleva tietokone tai mobiililaite datan syöttämiseen. Tila on muutenkin melko vähissä ja lisäksi kännykän näpyuttely ei ole tehokkain tapa datan syöttämiseen.
  2. Vakioitu pohja, jonka voi panopäivän jälkeen arkistoida kansioon ja unohtaa sinne kunnes dataa tarvitaan. Tässä ratkaisussa ei samalla saa mitään automaatiota tai laskureita, mutta käyttömukavuus olisi samalla tasolla kun entisessä "tupakka-askin kansi"- ratkaisussa. Näihin pohjiin kirjoitetuista muistiinpanoista olisi myös suhteellisen helppo tehdä vertailua ja tilastoja sikäli kun pohjan muotoilu ja rakenne pysyy samana.
Päädyin vaihtoehtoon 2, ja kuten aina sen jälkeen kun projektin tavoite on asetettu, päädyin hakemaan webistä josko joku olisi saman ongelman ääressä jo paininut. Vaihtoehtoja löytyi useita, esimerkiksi  Brewer's Friend listaa jopa useita listoja erilaisia laitteistoja varten. Listat olivat kuitenkin itselleni hieman turhan yksityiskohtaisia ja en kaivannut ihan joka asiaa varten omaa muistutusta. Esimerkiksi kohta "Make sure valves are closed on mash tun and brew kettle" on tietysti hyvä muistaa mutta vie mielestäni turhaan tilaa paperilla.

Päädyin laatimaan oman taulukon, sillä löytämissäni muiden laatimissa oli aina jotain liikaa tai toisaalta jokin alue puuttui. Koitin tehdä listasta riittävän kattavan jotta tärkeimmät muuttujat tulisivat kirjattua ylös. Taulukossa on joitain valinnaisia kohtia sillä useinmiten ei esimerkiksi veden lisäystä keiton jälkeen tarvita tai veden säätöä ei tehdä ollenkaan.

Tämän hetken versio taulukosta löytyy tästä. En takaa osoitteen toimivuutta enkä taulukon kattavuutta. Pävityksiä voi tulla jos näen  tarpeelliseksi. Tätä versiota ei ole vielä kokeiltu käytännössä, mutta lähiviikkoina pitäisi laittaa Hefeweizen alulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti