perjantai 9. lokakuuta 2015

Tummia tuoksuja

Taustaa

Syksyn lähestyessä mielessä oli saada jotain tummaa ja mielellään vahvaa olutta käymään jota voisi sitten pikku hiljaa maistella kun ilmat viilenevät. Myös vaimon puolelta tuli toivomus tummasta jouluoluesta. Aloin hakea reseptejä internetin syövereistä ja löysin tämän Russian Imperial Stoutin, johon oikeastaan saman tien kiinnyin:
Tässä kuitenkin aluksi huoletti jo turhankin vahva kantavierre (1.106), mutta luetuani huolellisemmin tavoite olikin 1.095 jonka pitäisi tuottaa alkoholia olueen noin 9% verran, eli vielä ihan tyylinmukaisesti.
Tässä vaiheessa mentiin jo syyskuussa, joten Joulua varten alkoi aika olemaan jo tiukilla, varsinkin jos olut olisi noikin vahva; kypsyminen ottaa näillä aikansa.
Mieleen tuli kuitenkin ajatus, että mitä jos tekisi tuosta 2 olutta. Ensimmäisen vierteen laskun jälkeen kun maltaisiin jää väkisinkin vielä jonkun verran sokereita niin voisi hyvin huuhdella tuosta vielä toisen kevyemmän vierteen. 

Resepti

Olut 1

Tässä tuolta homebrewtalkista mukailtu resepti:
OG: 1.095
Katkeruus 73 IBU
Väri 122 EBC
Maltaat:
UK Maris Otter Pale  82%
Paahdettu Ohra 7.3%
Special B(Belgia) 4.7%
Suklaamallas(Belgia) 3.5%
Cara-pils(Saksa) 2.5%
Humalat:
Challenger 60min 5.2g/l 56 IBU
East Kent Goldings 30min 2.6g/l ~16 IBU
East Kent Goldings 1min(keiton loputtua) 2.6g/l ~1 IBU
Yksivaiheinfuusiomäskäys, tunti 66 asteessa.
Hiiva
WLP002  English Ale

Olut 2

Tästä toisesta oluesta ei ollut tarkkoja suunnitelmia, vaan sen tyyli ja vahvuus tulisivat riippumaan ensisijaisesti oluen 1 mäskäyksen onnistumisesta. Olen tähän asti päässyt käsin kierrättämällä n. 70% hyötysuhteisiin, ja nyt laitteistossa on kierrätystä varten pumppu, jonka ajattelin mahdollistavan tasaisemman mäskin lämmön ja muun koostumuksen. Näiden odotin vaikuttavan myönteisesti saantoon. Oluen 2 määrä ja vahvuus olisivat siis etukäteen tuntemattomia. Koska paitsi sokerit, myös väri-ja makuaineet erottuvat paremmin ensimmäisenä laskettuun vierteeseen, saattaisi tästä jälkivierteestä tehdystä oluesta tulla sellaisenaan turhan vaaleaa. Tämän vuoksi paahdoin lisäksi ohraa pannulla niin tummaksi kuin sen sain ilman suurempaa savuhaittaa. Ylimääräinen ohra tulisi lisätä siis sen jälkeen mäskiin kun ensimmäinen vierre on laskettu. IMGP3562.jpg

Panopäivä

Edellisenä iltana olin valmiiksi punninut ja rouhinut maltaat sekä paahtamani ohran.  Lisäksi olin suodattanut vettä valmiiksi 30 litraa ja laittanut mäskäysastiana toimivan 27 litran hillokattilan valmiiksi vierteenkierrätyspumppuineen. Laskin myös valmiiksi tarvittavan veden kattilaan.
Kello soi 3.30 yöllä, jolloin kävin napauttamassa veden lämmityksen päälle. Termostaatti kattilassa pitäisi sen oikeassa lämmössä kunnes olisi maltaiden lisäyksen aika.
06:30 kello soi taas, tällä kertaa mäskäyksen aloittamisen merkiksi. Vesi oli oikean lämpöistä, joten pussi kattilaan ja sekoittamaan maltaita veteen. Vähän kerrallaan sekoittaen, jottei paakkuuntuminen pääse laskemaan saantoa. 8.5 kg mallasta on melko ylärajoilla tuollaisen kattilan kanssa, ja mäski olikin taas melko paksua. Tällä kertaa en ajatellut sen haittaavan, ja ainakin vierre juoksi hyvin mäskipatjan läpi eikä ongelmia ollut.

Mäskäys käynnissä:
IMGP3568.jpg
Mustaa on:
IMGP3573.jpg

Tämä oli ensimmäinen olueni jossa käytössä oli hyvin tummia maltaita tai paahdettua ohraa. Tuoksu joka mäskistä tuli oli kyllä sellainen että melkein jo senkin takia pitää päästä pian tekemään joku samantapainen viritys!

60 minuutin jälkeen aloin huuhtelun. Tarkoitus oli ottaa noin 22 litraa vierrettä keittoon ja sitten huuhdella vielä 2. oluen vierre. Jossain vaiheessa kuitenkin mittasin ominaispainon ja se oli hieman alakanttiin joten lopetin 1. ouluen huuhtelun ennen tuota tavoitemäärää. Mäskäystehokkuus oli siis jäänyt alemmaksi kuin olin odottanut. Vierrettä tuli keittoon vain 19l ja ominaispaino jäi keiton jälkeen 1.080:n.

Mäskissä piti siis vielä olla sokereita runsaasti, joten lisäsin paahdetun ja murskatun viljan ja annon olla mäskäyskattilassa vielä 20 min. Lämpötilan nostin 71 asteeseen. Tästä selvästi oli apua sillä 2. vierrettä tuli vielä 16 litraa ominaispainoltaan 1.050. Humalina käytin 1. oluesta yli jääneitä ajoitettuna niin että sain laskennalliseksi IBU-arvoksi 54.

Pienin kattila kiehuu komeasti. Taustalla yli jääneet ohrat.
IMGP3578.jpg
Molemmat oluet keitin yhtä aikaa, toisen 27 litraisessa kattilassa jossa myös mäskäsin ja toisen parissa pienemmässä. Keiton jälkeen jäähdytys uppojäähdyttimellä n. 25 asteeseen. Siirto käymisastioihin "ilmavasti" lorottaen jotta vierre myös ilmastuisi. Siirsin vielä astiat viileään eteiseen kaupunkireissun ajaksi ja illalla hiivasin molemmat. Isommassa hiivana on WLP002 nestehiiva, jonka starttasin jo aiemmin Vita-Malz- mallasjuomaan tehdyssä noin 1.5 litran startterissa. Pienemmässä käytössä oli Danstar Nottingham Ale kuivahiiva.

WLP002 startterissa:
IMGP3565.jpg

Ihan toivottua tulosta ei siis tullut, mutta nyt tähtäimessä on noin 7.5% ja 5% oluet, käymisasteesta toki riippuen. Aika näyttää millainen pari tästä syntyy.

Käyminen

Molemmat oluet hiivasin siis noin 18 asteisena, ja siirsin käymään 17 asteiseen kellariin, jossa saavat olla rauhassa muutaman viikon. Tätä kirjottaessa oluet ovat olleet käymässä viikon ja suurimmat pulinat ovat jo rauhoittuneet.

20.10.2015:

Molemmat on nyt siirretty kahden viikon jälkeen kellarista n. 20 asteiseen keittiön nurkkaan. Kellarissa alkoi olemaan jo hieman viileä ja ennen pullotusta olut olisi joka tapauksessa siirrettävä sieltä pois.

Pullotus

Viiden viikon kuluttua hiivauksesta on aika laittaa olut pulloon. Ensmimäinen ja aina yhtä miellyttävä tehtävä on pullojen pesu ja valmistelu. Pesen yleensä edellisenä päivänä pullot sisältä että ulkoa miedolla saippuavedellä, huuhtelen ja annan kuivua.
IMGP5196.jpg
IMGP5198.jpg
Etikettien pesussa auttaa punottu terässieni. Tällä lähtee vaikka muoviset tarraetiketit!
IMGP5205.jpg

Seuraavana päivänä sanitoin pullot Star-San liuoksella, jonka kaadan pois pulloista ennen kun lasken oluen hanasta pulloon ja asetan päälle korkin. Kun pöytä on täynnä, käännän korkit kiinni ja ladon pullot koriin.
IMGP4976.jpg

Vahvempi olut on pullotettu ominaispainolla 1.019. Olutta tuli 17 litraa, ja hiilihapotussokeriksi sekoitin 73g rypälesokeria. Tavoitteena n. 2 vols hiilidioksiditaso. Osa oluesta meni 75cl pulloihin ja loput pienempiin 33cl pulloihin. Alkoholia lopulta siis noin 8.5%. Maku oli jo pullottaessa varsin hyvä, eikä oikeastaan virhemakuja ollut havaittavissa. Alkuperäinen resepti suositteli jopa puolen vuoden kypsytystä, ja tuleekin olemaan jännittävää seurata tämän kehittymistä.

1 kommentti:

  1. 2 ja ½ vuotta myöhemmin muutama pullo vielä jäljellä. Maku on kivasti pyöristynyt matkan varrella. Tämä tosiaan paranee vanhetessaan. Jossain vaiheessa muistelen tässä olleen hieman karvautta jota ihan aluksi ei ollut, mutta nyt sekin on tasaantunut.

    VastaaPoista