perjantai 4. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015 - 4/24

Matti

4/24 Bergäcker Matti Hefeweizen

  • Tyyli: Vehnäolut / Hefeweizen
  • Kantavierre: 13.6%  
  • Katkerot: ~12 IBU
  • Väri: 10 EBC
  • Alkoholi: 5.6%
Matti on kotipanimon vehnäoluista tuorein yhdessä rinnakkaisoluensa Tepon kanssa. Matti on reseptiltään perinteinen hefeweizen miedolla Tettanger-humaloinnilla ja runsailla käymisaromeilla. 

Resepti ja valmistus


Hefeweizen (Weizen/Weissbier)


Original Gravity (OG): 1.055  (°P): 13.6
Final Gravity (FG):    1.013  (°P): 3.3
Alcohol (ABV):         5.55 %
Colour (SRM):          5.3   (EBC): 10.4
Bitterness (IBU):      12.2   (Tinseth)

55% German - Wheat Malt
35% German - Pilsner
10% German - Munich Dark

0.5 g/L Tettnanger (4.5% Alpha) @ 80 Minutes (First Wort)
1.1 g/L Tettnanger (4.5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)

IMGP5372.jpg
Mallaspohja veljeksillä on "Almtaler Hefeweizen" -kitistä suoraan napattu. Samoin hiiva on tuon kitin Wyeast 3068. Tosin jo yhden oluen olen tuolla hiivalla tehnyt ja tämä edellisen pohjalta kerätty oli odottanut jääkaapissa n. 3kk. Hyvin tuntui vielä heräävän.
Mäskäyksen tein koko määrälle, eli veljekset erotettiin vasta keittovaiheessa. Mäskäysohjelma oli kolmivaiheinen:
  1. Betaglukanaasitauko 30min 43°C
  2. Beta-amylaasitauko 30min 63°C
  3. Alfa-amylaasitauko 50min 73°C
  4. Ulosmäskäys 78°C
Kokeilin tällä kertaa erähuuhtelua, eli päästin mäskin kuivaksi, jonka jälkeen lisäsin 15l vettä, sekoitin, annoin tasaantua, kierrätin pumpulla kunnes vierre kirkastui ja päästin taas kuivaksi. Tämä tuntui olevan vähintään yhtä tehokasta kun aikaisemmin käytössä ollut jatkuva huuhtelu joten jatkanen tällä menetelmällä.

Lopputulos

IMGP6446.jpg
Olut on pantu 14.11, pullotettu 29.11 ja ensimmäinen pullo siis avattu tänään 4.12.
Tuoretta on. Näyttää oikein hyvältä, ruskea, samea ja vaahtoakin on, ainakin hetken verran. Hiivan käymisaromeita runsaasti, ehkä jopa liikaakin. Tässä on hyvin paljon samaa makua kun kesähelteillä pannussa vehnabockissa Vitossa. Ymmärrettävää sinänsä sillä raaka-aineet ovat lähes samat. Oletin kuitenkin että vain n. 21°C lämmössä käynyt olisi ollut neutraalimpi. Mielenkiintoista onkin kokeilla n. 17°C käynyt Teppo..


Lisätty 9.12:

Etiketit ovat nyt valmiit:


Lisätty 12.02:

Nyt muutaman kuukauden kypsyneenä voidaan todeta seuraavaa: 
Kumpikin olut on käynyt pullossa sen verran lisää että lasiin näitä on todella vaikea saada. Maultaan 'pojat' ovat hyvin lähellä toisiaan ja hiiva maistuu edelleen voimakkaasti. Tepossa maistuu ja tuoksuu enemmän humala, mutta kun hiiva hallitsee niin voimakkaasti eivät humalan aromit oikein pääse esiin. Maku on myös hapantunut, mutta vielä kutakuinkin tyylin mukaisesti. Vielä ei ainakaan olla hapanolutluokassa. Varsinaisesti pahaa nämä eivät ole, mutta eipä mitenkään erityisiäkään.

Mikä sitten meni vikaan? Mäskäys meni suunnitelmien mukaan, käyminen lähti hyvin alkuun ja näytti olleen ohi pullottaessa. Kaksi pointtia tulee mieleen: 1) Hiiva oli jo stressaantunut edellistä olutta tehdessä mahdollisen alihiivauksen, vahvan vierteen ja korkean käymislämpötilan seurauksena. 2) Vierteen ilmastukseen pitäisi kiinnittää enemmä huomitota.  

Vehnäoluesta tulee myös hyvä pohja pizzataikinalle:

  • puoli litraa vehnäolutta
  • litra vehnäjauhoja
  • nokare hiivaa
  • reilusti suolaa
Liuoita hiiva huoneenlämpöiseen olueen. Lisää suola ja jauhot. Sekoita kevyesti ja anna turvota hetki. Vaivaa käsin tai koneella taikina kiinteäksi. Jätä taikina nousemaan viileään huoneeseen tai jääkaappiin vähintään yön yli. Jääkaapissa paranee ainakin 2-3 päivää, ehkä kauemminkin.

1 kommentti:

  1. Ei paha. Vaahtoa ja hiivan käymisaromeja oli alussa ehkä liikaa, mutta muutaman kulauksen jälkeen rupes maistumaan. Kunnon naturtrüb ja tuntuu toimivan. Upeasta etiketistä erityismaininta!
    // Timo

    VastaaPoista