Matti
- Tyyli: Vehnäolut / Hefeweizen
- Kantavierre: 13.6%
- Katkerot: ~12 IBU
- Väri: 10 EBC
- Alkoholi: 5.6%
Resepti ja valmistus
Hefeweizen (Weizen/Weissbier)
Original Gravity (OG): 1.055 (°P): 13.6
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol (ABV): 5.55 %
Colour (SRM): 5.3 (EBC): 10.4
Bitterness (IBU): 12.2 (Tinseth)
55% German - Wheat Malt
35% German - Pilsner
10% German - Munich Dark
0.5 g/L Tettnanger (4.5% Alpha) @ 80 Minutes (First Wort)
1.1 g/L Tettnanger (4.5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
Mallaspohja veljeksillä on "Almtaler Hefeweizen" -kitistä suoraan napattu. Samoin hiiva on tuon kitin Wyeast 3068. Tosin jo yhden oluen olen tuolla hiivalla tehnyt ja tämä edellisen pohjalta kerätty oli odottanut jääkaapissa n. 3kk. Hyvin tuntui vielä heräävän.
Mäskäyksen tein koko määrälle, eli veljekset erotettiin vasta keittovaiheessa. Mäskäysohjelma oli kolmivaiheinen:
- Betaglukanaasitauko 30min 43°C
- Beta-amylaasitauko 30min 63°C
- Alfa-amylaasitauko 50min 73°C
- Ulosmäskäys 78°C
Lopputulos
Olut on pantu 14.11, pullotettu 29.11 ja ensimmäinen pullo siis avattu tänään 4.12.
Tuoretta on. Näyttää oikein hyvältä, ruskea, samea ja vaahtoakin on, ainakin hetken verran. Hiivan käymisaromeita runsaasti, ehkä jopa liikaakin. Tässä on hyvin paljon samaa makua kun kesähelteillä pannussa vehnabockissa Vitossa. Ymmärrettävää sinänsä sillä raaka-aineet ovat lähes samat. Oletin kuitenkin että vain n. 21°C lämmössä käynyt olisi ollut neutraalimpi. Mielenkiintoista onkin kokeilla n. 17°C käynyt Teppo..
Lisätty 9.12:
Etiketit ovat nyt valmiit:
Lisätty 12.02:
Nyt muutaman kuukauden kypsyneenä voidaan todeta seuraavaa:
Kumpikin olut on käynyt pullossa sen verran lisää että lasiin näitä on todella vaikea saada. Maultaan 'pojat' ovat hyvin lähellä toisiaan ja hiiva maistuu edelleen voimakkaasti. Tepossa maistuu ja tuoksuu enemmän humala, mutta kun hiiva hallitsee niin voimakkaasti eivät humalan aromit oikein pääse esiin. Maku on myös hapantunut, mutta vielä kutakuinkin tyylin mukaisesti. Vielä ei ainakaan olla hapanolutluokassa. Varsinaisesti pahaa nämä eivät ole, mutta eipä mitenkään erityisiäkään.
Mikä sitten meni vikaan? Mäskäys meni suunnitelmien mukaan, käyminen lähti hyvin alkuun ja näytti olleen ohi pullottaessa. Kaksi pointtia tulee mieleen: 1) Hiiva oli jo stressaantunut edellistä olutta tehdessä mahdollisen alihiivauksen, vahvan vierteen ja korkean käymislämpötilan seurauksena. 2) Vierteen ilmastukseen pitäisi kiinnittää enemmä huomitota.
Vehnäoluesta tulee myös hyvä pohja pizzataikinalle:
- puoli litraa vehnäolutta
- litra vehnäjauhoja
- nokare hiivaa
- reilusti suolaa
Ei paha. Vaahtoa ja hiivan käymisaromeja oli alussa ehkä liikaa, mutta muutaman kulauksen jälkeen rupes maistumaan. Kunnon naturtrüb ja tuntuu toimivan. Upeasta etiketistä erityismaininta!
VastaaPoista// Timo