perjantai 1. joulukuuta 2017

Fürst Wallerstein Winter-Böckle


Winter-Böckle on tumma Doppelbock Fürst Wallerstein Brauhausilta joka sijaitsee Baijerissa lähellä Baden-Württenbergin rajaa. Alue kummankin puolen rajaa on Svaabiaa(saks. Schwaben) joka nykyään tunnetaan lähinnä tarkoista ja säästeliäistä ihmisistään sekä murteestaan (saks. Schwäbisch) joka ei aina ihan täysin avaudu perussaksan osaajille.
Murre on merkityksellinen sillä oluen nimessä, Winter-Böckle, on alueelle tyypililinen diminutiivi-ilmaisu: "Böckle" Jollakin toisella murrealueella olut voisi olla Winter-Böckhen tai Winter-Böcklein. Kaikki nämä ilmaisut viittaavaat siis jollakin tapaa kantasanaa pienempään tai vähäpätöisempään. Mitä panimo on tuolla ilmauksella tässä tapauksessa tarkoittanut jää hämäräksi, sillä kantavierreväkevyydeltään tämä on "oikea" Doppelbock 19.5% arvollaan, ja täten alkoholiakin on 7.5% tilavuusprosenttia.
Todennäköisesti pientä tässä oluessa onkin ainoastaan pakkauskoko, sillä poiketen panimon muista oluista tämä pakataan 0.33 litran vetoisiin pulloihin. Suomalaisesta näkökulmasta pientä voisi toki olla myös hinta, 0.89€ lähikaupasta poimittuna.

Sopivasti panimon kotisivuilla on tänään 1.12 päivätty kirjoitus tästä oluesta, tai lähinnä sen nimestä ja ulkoasusta. Lyhyesti tiivistettynä tuolla kerrotaan seuraavaa:

Bock ei siis viittaa pukkiin, vaan on mukaelma Ala-Saksilaisen Einbeckin kaupungin nimestä. Tarkemmin Einbeckiläinen panimomestari Elias Pichler muutti Baijeriin ja alkoi panna olutta Einbeckin tyyliin, josta sittemmin lyhentyi muoto "Bock". Tämän kerrotaan ajoittuvan noin vuoteen 1820.

Bock ja Doppelbock ovat vielä nykyäänkin tarkasti määriteltyjä tyylejä, eikä mitä tahansa olutta saa Bockiksi kutsua. Tärkein määritelmä on kantavierreväkevyys, joka Bockilla on vähintään 16% ja Doppelbockilla 18%.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti